Blogi

KASVOT MAALISSA

Kaikkea kivaa kasvomaalauksesta

Tyttöjen vs. poikien kasvomaalaukset - onko niissä eroja?

Halusin nyt kirjoittaa aiheesta, joka tulee aina silloin tällöin vastaan niin maalauskeikoilla kuin somessakin. Millaisia ovat tyttöjen ja poikien kasvomaalaukset? Onko olemassa erikseen tyttöjen maalauksia ja poikien maalauksia? Voiko niitä erotella edes?

Tämä on jännä aihe. Jos lapsilta kysytään, niin suurin osa on sitä mieltä, että on vain kivoja kasvomaalauksia ja sitten niitä, joita ei itse halua. 😄 Vanhemmilla sen sijaan on usein mielipide siitä, mitkä maalausvaihtoehdoista ovat sopivia heidän lapselleen ja usein kriteerinä on "tyttömäinen" tai "poikamainen". Ehkä vähän samalla tavalla kuin lasten leluissa niin niitä usein jaotellaan.

Maalauskeikoilla tapahtumissa on usein joku teema. Yhdellä keikallani oli aiheena eläimet, joten listalta löytyi mm. kissa, perhonen, lisko ja lohikäärme. Vaikka eläimet ovat aika geneerisiä, on mielenkiintoista huomata miten esim. tiikeri ja kissa ovat kaikkien lasten suosikkeja. Toisaalta perhonen on usein enemmän tyttöjen mieleen ja lohikäärme poikien. Tytöt haluavat pinkkiä ja pojat sinistä tai vihreää. Kyllä, yleisellä tasolla näitä eroja voi huomata eikä niitä voi kieltää. Mutta niihin ei voi pakottaa eikä niiden perusteella tehdä maalauksia.

On nimittäin punaisia liskoja, sinisiä perhosia, sateenkaarikissoja, mustia ja pinkkejä lohikäärmeitä, ja kaikkiin tottakai halutaan glitteriä. Osaisitko sä sanoa, ovatko nämä tyttöjen vai poikien toiveita? Aivan. 😉

Itse pyrin aina kuuntelemaan lapsen omia toiveita enkä jonossa olevan vanhemman. On ehdottoman tärkeää antaa lapselle itselleen vapaus valita värit ja mieleisensä aihe sillä hetkellä tarjolla olevista kuviovaihtoehdoista. Näin lapsi saa kokea oman toiveensa olevan hyvä ja oikea, ja maalaus on silloin muodonmuutos, johon hän itse haluaa eläytyä siinä hetkessä. Kasvomaalaukset ovat leikkiä ja iloa, ja toivoisin, ettei kukaan vanhempi haluaisi rajoittaa lapsensa mielikuvitusta ja halua olla juuri niin kimaltava tai hurja, kuin lapsi itse toivoo.

Päteepä tämä muuten aikuisiinkin. Säkin voit valita itsellesi pääkallon, pantterin, prinsessakuvion tai yksisarvisen. Juuri niin kuin sinä haluat!

Tähän lopuksi nyt kuitenkin neljä kuvaesimerkkiä, miten poikamaisia ja tyttömäisiä maalauksia voisi ehkä "erotella" toisistaan. Eli tässä on kahdesta maalauksesta kaksi erilaista versiota. Erot löytyvät sivellinvedoista, niiden muodoista ja väreistä.

Mielelläni itse kuitenkin kuvailisin näitä eroja joillain muilla sanoilla kuin sukupuoleen liittyvillä. Olisiko sinulla ideoita? Mitä adjektiiveja voisi käyttää tyttömäisen ja poikamaisen sijaan?  

Categories: Aikuiset, Kasvomaalaus, Lapset, Vinkit


Maksuton maalausopas

Helppo & Nopea Kukkakuvio - Näin teet kauniin ja moneen teemaan mukautuvan kasvomaalauksen.